מחירון אופנועים מוטו - גרסה דיגטלית
פוני P2 במבחן: "טנדר" משלוחים דו-גלגלי

כתב: אריק רוזנבלום | בוחנים: עמית משיח, אריק רוזנבלום | צילום: אריק רוזנבלום
שורה תחתונה: כלי משלוחים עירוני אולטימטיבי. חשמלי, עם נפח אחסון ענק והתנהגות טובה גם בעומס. מתאים בדיוק לעסקים קטנים, בינוניים וגם גדולים.
במהלך סיור בין הדוכנים הרבים בתערוכת EICMA בשנה שעברה נתקלתי במשהו חריג. כלי דו-גלגלי חשמלי, ארוך ומסקרן, שהצליח לעצור אותי, פתאום בקע משם צליל מוכר – עברית – והנה לפנינו שני ישראלים. שותפים, שעומדים מאחורי רעיון ייחודי: מבנהו הארוך והעיצוב החריג נובעים מהייעוד ומקהל היעד אליו הוא פונה – זהו כלי דו-גלגלי שנועד לשמש כתחליף לרכב משלוחים גדול, עם יכולת נשיאה משמעותית יותר משל קטנוע רגיל, לטובת שליחים וחברות שזקוקות לפתרון קומפקטי אך יעיל ביכולת הנשיאה בתוך העיר.
העלינו את השאלה המתבקשת – האם הכלי הזה באמת מסוגל להתמודד עם הפקקים של העיר הגדולה? הם השיבו כי ברגע שאב-הטיפוס יעבור תקינה בישראל, נוזמן לבדוק זאת בעצמנו. מספר חודשים לאחר מכן, שיחת טלפון מקומית סימנה שהרגע הגיע. ואם נקדים את המאוחר, אחרי בדיקה בשטח – התשובה ברורה: הוא מתמרן היטב גם בעומסי התנועה העירוניים. אכן גדול, תרתי משמע.
הכלי שונה מהמקובל, ובתצורתו המלאה מתגלה כפונקציונלי ויעיל בצורה יוצאת דופן. את החלל הרחב שנוצר בשלדת צינורות הפלדה ניצלו השותפים להתקנת ארגז אחסון עשוי חומר קשיח, עם בידוד תרמי לדפנות – לשמירה על סחורה חמה, קרה או רגישה לטמפרטורות – ומנגנון נעילה פשוט ונוח לתפעול. מדובר באחד הכלים הידידותיים ביותר לשליחים, עם נפח אחסון פנימי של 115 ליטר, לכך מתווסף סבל אחורי גדול עליו מותקן ארגז משלוחים מקצועי בנפח של 185 ליטר (אופציונלי), שגם הוא מצויד במנגנון פתיחה ונעילה נוח. כך שבסך הכל, מציע הכלי נפח אחסון מצטבר של 300 ליטר – שזה מרשים בכל קנה מידה, אפילו של אוטוביאנקי. בנוסף לכך, חלוקת המשקל מצוינת. הסוללות הממוקמות בתחתית רצפת הקטנוע, בין צינורות השלדה, תורמות למרכז הכובד הנמוך ולתחושת היציבות. גם המטען שנשמר קרוב למרכז המסה משתלב היטב בחלוקת המשקל. מחיר ההשקה של הפוני עומד על 39,990 ₪ וכולל את ארגזי האחסון עבור רוכשי היחידות הראשונות.
בדרך כלל, בשלב הזה של סקירת כלי דו-גלגלי אנחנו עוברים לתיאור חיצוני מפורט, אבל במקרה הזה, עדיף פשוט להעיף מבט בתמונות: השונות כל כך בולטת, שאין באמת דרך לתאר אותה במילים – וגם אם הייתה, כנראה שלא הייתם נשארים לקרוא את כולה. לפעמים, טוב מראה עיניים. למרות המראה הראשוני הלא שגרתי, נוחות הרכיבה מפתיעה לטובה. המושב, מתגלה כמרופד היטב, נעים לישיבה ובעל תמיכה טובה. צורתו הארוכה והצרה מאפשרת לרוכב לשנות תנוחה בקלות, והישיבה עליו נשארת נוחה גם בנסיעות ארוכות ובמרחקים ממושכים – הרבה יותר ממה שנדמה בהתחלה.
למרות הפרופורציות החריגות, תחושת הרכיבה עליו דומה מאוד לזו של קטנוע רגיל – וזו הפתעה חיובית. תנוחת הרכיבה טבעית, הידיים מונחות נכון על הכידון, הרגליים ממוקמות בגובה נוח, והתחושה הכללית אינה של "חיבוק" הכלי – אלא השתלבות בו. גם כשהוא עמוס לחלוטין, וגם כשהוא ריק מתכולה – ההתנהגות נשארת מאוזנת ונוחה. ברכיבה סבירה, כזו שמאפיינת שליחים ולא בהכרח בוחני רכב, הפוני מתנהל בצורה מצוינת. הוא מגיב מיידית לפקודות ההיגוי, מציע ארגונומיה מוצלחת ויציבות כיוונית מרשימה, הן בנסיעה בקו ישר והן בעת פנייה או הטיה.
המתלים מתפקדים היטב ברוב תנאי הדרך העירוניים – ומספקים נוחות ויציבות בכ־90% מהזמן. עם זאת, מדובר במערכת בסיסית יחסית, והדבר מורגש בסיטואציות קיצון: בשילוב של בלימה עם מהמורה, עלול להופיע ערפול קל בתחושת ההיגוי, ולעיתים גם קלילות יתרה באזור הקדמי תחת האצה. זאת, למרות אורכו של הכלי ולמרות זווית ההיגוי הרחבה. גם את מבחן שפת המדרכה עבר הפוני בהצלחה מרשימה. לא נרשמו כלל מגעים בין הגחון למדרכה – נתון חשוב במיוחד עבור שליחים שמתמרנים תדיר בין מעברי גובה במרחב העירוני. הצמיגים מספקים רמת אחיזה טובה, גם בתנאים פחות אידיאליים כמו כורכר, חצץ או מעברי צבע על הכביש, ולא העלו כל טענות במהלך המבחן. מערכת הבלימה אפקטיבית, ונתמכת על ידי מערכת ABS שפועלת במדויק – מתערבת רק כאשר נדרש, ופועלת באופן חלק ולא פולשני.
הפוני מציע שני מצבי רכיבה עיקריים: 'מצב L', חסכוני ואקולוגי, שמספק תאוצה לינארית ומספקת עד למהירות של כ־80 קמ"ש, ומתאים היטב לרכיבה עירונית ולכבישים עם תנועה ערה. 'מצב H' מציע תגובה חדה ומהירה יותר כבר ממצב עמידה, ומביא את הכלי למהירות מרבית של 101 קמ"ש. בין אם הכלי עמוס או ריק – הביצועים נשארים עקביים. הפעם מצאנו את מצב R, ההילוך האחורי, רלוונטי ושימושי במיוחד, לנוכח אורכו של הפוני. תמרון לאחור, גם במרחב צפוף, מתבצע בקלות יחסית, כל עוד הרוכב מפעיל שיקול דעת וזהירות בהתאם לאופי הכלי ולתנאי הסביבה.
יש משהו די מהנה ביכולת "לצחוק" על כלים רגילים בזכות תגובת מצערת מהירה וזריזות לא צפויה. התאוצה חדה והביצועים מרשימים – מה שמעניק לפוני תחושת קלילות ותנועתיות שמנוגדות לגמרי לרושם הראשוני. לפוני צליל שקט, אוושה קלה ורגועה, שאינה מפריעה בזמן הרכיבה, ואף נעימה בשיוט או בהאצה מתמשכת.
תהליך הטעינה פשוט: כבל סטנדרטי, נשלף מתא ייעודי – במקום שבו בדרך כלל נמצא פתח מילוי הדלק – ומתחבר ישירות לשקע החשמל. המטען עצמו מובנה בזנב הכלי, כך שאין צורך בציוד חיצוני עודף. בנוסף, קיים שקע ייעודי לטעינה מהירה, שצפוי להפוך לאופציה זמינה בקרוב. בכל הנוגע לצריכת אנרגיה, הפוני מציג נתונים יעילים ביחס לכלים חשמליים דומים שנבחנו לאחרונה. במצב החסכוני (L), הכלי מסוגל לכסות טווח ריאלי של כ־160 ק"מ, ואילו במצב הביצועים המלאים (H), הטווח הריאלי יורד לכ־125 ק"מ – זאת כמובן, בהתאם לסגנון הרכיבה ולתנאי הדרך. למקרים בהם הכלי צפוי לעמוד ללא שימוש לפרק זמן ממושך, מצויד הפוני בלוח חשמל קטן הכולל מפסק פחת, אותו ניתן לנתק באופן ידני. פעולה זו מאפשרת לנתק את מערכת החשמל כולה, ובכך לשמר את הסוללה ולמנוע פריקה מיותרת בזמן עמידה.
הדיפון של חלל האחסון שבמרכז הקטנוע מתגלה כנוח מאוד, עם חומרים איכותיים והרכבה מוקפדת. לאורך תקופת המבחן עשינו בו שימוש תכוף – גם בזמן חלוקת המגזין, גם כחלטורה מאולתרת (ומתוכננת היטב) באספקת הזמנות לחנות המשקאות השכונתית ערב החג, וגם בהעמסה נדיבה אצל הירקן – בכמות שמספיקה ליותר מבית אב אחד. כל אלה נועדו לבחון את יעילותו של הפוני בתנאי שליחויות יומיומיים, ובכל המקרים הוא עמד במשימה ללא תקלות והשימוש בו הפך מהר מאוד להרגל טבעי. יש כאן רגלית אמצע ורגלית צד, פתח תא האחסון פונה דווקא לצד הנמוך – אבל התכנון מתגלה כיעיל ונוח. גם בסיטואציות צפופות, כאשר קטנוע אחר חונה בצמוד, ניתן לגשת לתא מבלי להיתקל במגבלות מעשיות. פתרון פשוט – אבל חכם.
אז תובנות לסיכום: הפוני מתוכנן לשאת את כל מה שתעמיסו עליו – והוא עושה זאת בלי להתאמץ. הנדסת האנוש מצוינת, תנוחת הרכיבה נוחה, גם למורכב. לאורך ימי הבחינה הוא גרר אותנו, כמעט בלי שהתכוונו, למשחקי אסוציאציות על המראה שלו – כשהכינויים המובילים היו 'כלב תחש', 'האשפאפי', ו'טנדר דו"ג'. לא מדובר כאן בקטנוע קלאסי. תצורתו לא מאפשרת להצמיד את הברכיים האחת לשנייה, והתחושה הכללית מזכירה יותר אופנוע, אבל אוטומטי וקומפקטי יחסית. זה לא קטנוע, לא אופנוע – זה פשוט פוני. ובינינו? האורך כן קובע, במיוחד כשצריך להביא שתי שישיות מים וחבילת נייר טואלט מהסופר.
האם מגש פיצה נכנס ?
אוי ויי 40K על מה? לא מבין אם המחיר בכלל כולל ארגז אחורי או לא.
קודם כל עם מנוע 4KW תראו 101 רק בירידות של ירושלים, יור כמו 85-90 במישור על פול גז (מנסיון)
דבר שני מסכן הבן אדם שהיה צריך לעמוד על הברכיים כדי להכניס קלמנטינות אחת אחת ועוד יותר מסכן השליח שיצטרך לעשות את זה כמה פעמים במשמרת. יש סיבה למה המושב נפתח למעלה בכל הקטנועים כדי להכניס דברים.
כל מקום עם משלוחים שמחזיק יותר מכלי אחד יעדיף סוללות נשלפות, נותן אפשרות להחליף סוללות בין הכלים וגם לחזור לעסק להחליף סוללות למלאות ולהמשיך לנסוע, במקום להשבית את הכלי ל7 שעות או 1.5 (במידה וטעינה מהירה בכלל תהיה)
והמחיר כבר אמרנו? היום כלים חשמליים עם אותו מפרט עולים 20-25K, אז לאן הלך שאר הכסף לבידוד הטרמי?
"ברכיבה סבירה, כזו שמאפיינת שליחים ולא בהכרח בוחני רכב"
יש לי הרגשה שהכוונה הייתה לציין ששליחים שלא נוהגים כמו בוחני רכב שלוקחים את הכלים לקצוות. מהסתכלות על שליחים (במיוחד בגוש דן), הם לוקחים את הכלים לקצוות שבוחן רכב לא מגיע אליהם. במיוחד שלבוחן יש כמה שעות / ימים על הכלי, בעוד שלשליח יש כמה חודשים על הכלי והוא מכיר את הקצוות שלו טוב מאוד. בקיצור, שליח יהיה על הכלי שלו הרבה יותר חליגן ממה שאתה תחלום.