מחירון אופנועים מוטו - גרסה דיגטלית
האחוז הבודד שמחוץ לחוק: משמעות סמל ה־1%
כתב: אסף לביא בנארי | צילום: shutterstock
ראיתם פעם רוכב עם סמל של "1%" על הווסט ותהיתם מה זה אומר? סיפורו של הסמל השנוי במחלוקת מתחיל במרדנות, על סף הבלתי-מזיקה, אבל הופך מהר מאוד לסימן שמסמל חיים מחוץ לגבולות החוק.
הסיפור של ה־1% מתחיל בשנת 1947, באירוע אופנועים בעיירה הוליסטר, קליפורניה, בו חלק מהרוכבים שהגיעו החלו להתפרע, לשתות ולהתעמת עם התושבים המקומיים והמשטרה. התקשורת שסיקרה את האירוע קצת ניפחה אותו ותיארה אותו בתור התפרעות מסוכנת של הרוכבים במהלך מרוץ, למרות שבפועל רק קומץ קטן מתוך מאות המשתתפים היה מעורב בהתפרעות.
כתגובה לדיווחים, איגוד האופנוענים האמריקאי, ה־AMA, ניסה להרגיע את הציבור האמריקאי והצהיר ש־"99% מרוכבי האופנועים הם אזרחים שומרי חוק", אך האמירה הזו קוממה את הקומץ שלא רואה את עצמו כחלק מה־99% של שומרי החוק והיא הפכה לנקודת המפנה, כשאותו 1% אימץ בגאווה את המונח שמרחיק אותו מהמיינסטרים והפך אותו לסמל של מרד ואי-ציות לנורמות החברתיות.
ה־1% הפך לסמל של עצמאות וחופש, אך בעיקר של התרסה כלפי המוסדות והחוק. אך במהרה מועדוני אופנועים עברייניים כמו מועדון ה־Hells Angels המוכר ביותר, ה־Pagans, ה־Outlaws וה־Bandidos – ארבע כנופיות האופנועים הגדולות – אימצו את סמל היהלום עם כיתוב "1%er" או "1%", והפכו אותו לחלק בלתי נפרד מהזהות שלהם. בארצות הברית, ה־FBI מסווג את המועדונים האלו בתור "כנופיות אופנועים פורעות חוק" בשל מעורבותם בפשעים כמו סחר בסמים, אלימות ועבירות נוספות, כשגם במדינות נוספות הרשויות רואות במועדונים האלו איום ופועלות נגדם באמצעים משפטיים. בשנות ה־90 עד תחילת המילניום, היריבות בין המועדונים, בעיקר בין ה־Hells Angels ל־Bandidos, הפכה לקטלנית עם מאות הרוגים ומאות פצועים במלחמה על שליטה בהברחת נשק וסמים.
בעוד שרבים מהחברים במועדוני אופנועים פורעי חוק אינם עבריינים כבדים ומביעים את מעמדם כ"פורעי חוק" בעיקר בהתנגדות לחוקים חברתיים, קיימת במועדונים האלו תת-תרבות קיצונית יותר, המאופיינת בהפגנת כוח, שימוש בסמים ושנאה. מועדונים פורעי חוק נוטים לגזענות ובחלקם מקבלים רק חברים מאותו מוצא אתני, כשנשים לא מורשות להפוך לחברות מלאות במועדון ולעיתים עברות ניצול. באירועים גדולים, כמו ה־Sturgis Motorcycle Rally, רוכבים המשויכים למועדונים מסוימים או נושאים את סמל ה־1% לא מורשים להיכנס למקומות מסוימים, ובמקרים רבים אין אליהם כניסה בכלל עם "הצבעים" (הווסט עם סמלי המועדון וסממני שייכות נוספים), כדי להימנע ממקרי אלימות. אף על פי שמועדונים פורעי חוק משתתפים באירועי צדקה, רבים רואים בכך ניסיון לשיפור תדמיתם והסוואת הפעילות הפלילית.
תרבות מועדוני האופנועים שונה מאוד בישראל, לעומת מדינות כמו ארצות הברית, ולכן המשמעות של סמל ה־1% לא תמיד ברורה לרוכבים רבים שיראו את הסמל הזה ואולי לא יבינו את הרקע או המשמעות המלאה שלו. כך יוצא שבשנים האחרונות רוכבים שאינם עוסקים בפעילות פלילית בשום צורה החלו לשאת את סמל ה־1% או סמלים נוספים כחלק מ"המראה האופנועני" מבלי לדעת על מה הם מצביעים או להבין את משמעותם העמוקה וההיסטוריה שלהם.
"ה־1% אומר 'אנחנו נגד החוק', כל המועדונים בישראל שומרי חוק, ומי שעונד את הסמל הזה מבלי להבין את המשמעות הופך את זה לבדיחה ומסתובב עם זה כמו תחפושת", סיפר לנו רוכב במועדון אופנועים ישראלי, "יש לזה משמעות, בארה"ב שוטרים יתייחסו לרוכב עם 1% בהתאם ולמקומות מסוימים הוא לא יורשה להיכנס. בעיני, מי שלובש סמלים של מועדון שמוכר כפורע חוק, שנוגד את הערכים המקובלים בציבור הישראלי, עושה מעשה פסול. זר שיראה את זה לא יחשוב שמדובר בתחפושת אלא בפושעים".
לחדשות מגזין מוטו ישירות ל־Whatsapp לחצו כאן
לחדשות מגזין מוטו ישירות ל־Telegram לחצו כאן
שכחתם סעיף קטן אבל מרכזי – המועדונים 1% שציינתם בחו"ל גם מופיעים כארגון פשיעה באינטרפול ובf.b.i לצד עוד כמה מדינות כמו קנדה, גרמניה , שוודיה ואוסטרליה- עם חוקים ברורים כנגד המועדונים.
מועדון בארץ שמהווה סניף של המועדונים בחו"ל עם אותו כיתוב, אותו לוגו ו 1% ?
אוטומטית מוכלל ברשימות ההם.
אז זה אולי "תחפושת" למי שלא מבין – אבל מי שמשתייך למועדון 1% מהרשימה שציינתם? יגלה שהוא לא נכנס יותר לארה"ב לצד עוד כמה מדינות…
הכל גלוי וכתוב באינטרנט – והמשמעויות הן בגדר עובדה – לא דעה אישית.