fbpx

מחירון אופנועים מוטו - גרסה דיגטלית

voge מוטו24 רביעי מתחת לתפריט – ראלי300
אלבר טריומף מתחת ל-menu – אמצע 3
אודי דגן מתחת לתפריט
מטרו ימין 1 – ימאהה 26 יוני
קריסטלינו קובית צד xi
מטרו באנר שמאל הכי עליון ימאהה – יוני-26
עופר אבניר קוביה שמאל
זונטס קוביה 140
מוטו מימון – קוביה – אתה תדאג לאופנוע אנחנו נממן
תמוז
מוטוטאץ דקר
kove 140 על 70 – איקס510
מידלנד שחורי 140 על 70
אישימוטו באנר קוביה שמאל
אלבר טריומף קוביה עליון
nicot ניקוט אשדוד
סטפן
מחירון אופנועים – קוביה שמאל תחתון
HJC
voge מוטו24 באנר r-125
שרקו
אודי דגן 140 על 70

תאונה עם אופנוע בחו"ל? יכול להיות שאין כיסוי ביטוחי

תאונה עם אופנוע בחו"ל? יכול להיות שאין כיסוי ביטוחי

כתב: עו"ד שמעון צור | צילום: הדמייה

רכיבה על אופנוע או קטנוע בחו"ל הפכה זה מכבר לחלק בלתי נפרד מהחוויה התיירותית של ישראלים רבים. במדינות כמו תאילנד, יוון, איטליה, וייטנאם ואחרות, האופנוע משמש לא רק כאמצעי תחבורה זמין וזול – אלא גם ככלי לחוויה אתגרית וייחודית. בשנים האחרונות הפכו טיולי אופנועים מאורגנים ליעדים כמו הרי האלפים, הדולומיטים, הפלופונז או מונטנגרו – למוצר תיירותי מבוקש, המשלב בין רכיבה טכנית לנופים עוצרי נשימה.

אלא שכאשר מתרחשת תאונה, השאלה המשפטית צצה לעיתים באיחור, ובמקרים רבים הרוכבים מגלים – מאוחר מדי – כי אינם מכוסים כלל. הפוליסה שנרכשה בקופה בנתב"ג או באפליקציה מהירה לא תמיד כוללת כיסוי לרכיבה על אופנוע, ולעיתים גם לא מאפשרת לקבל החזר על הוצאות רפואיות, פינוי, אשפוז או נכות. בטור זה אסביר מהם סוגי הביטוחים הרלוונטיים, מתי נשלל הכיסוי הביטוחי, מהן ההשלכות המשפטיות – ומה כדאי לעשות מראש כדי להימנע מהסתבכות כואבת ומיותרת.

סוגי הביטוחים הרלוונטיים לרכיבה על אופנוע בחו"ל

רבים מניחים בטעות שפוליסת נסיעות רגילה תכסה גם רכיבה על דו-גלגלי. בפועל, ברוב פוליסות הנסיעה לחו"ל קיימת החרגה מפורשת לגבי רכיבה על אופנוע – במיוחד כאשר מדובר בכלים שמעל נפח מסויים, או כאשר אין רישיון מתאים. כדי לקבל כיסוי לרכיבה, יש לרכוש הרחבה ייעודית לפוליסה, לעיתים בתשלום משמעותי נוסף. גם הביטוח הניתן על ידי חברת ההשכרה הוא לרוב ביטוח צד ג' בלבד – כלומר, ללא כל כיסוי לגופו של הרוכב עצמו. יש הבוחרים להסתמך על ביטוח תאונות אישיות פרטי – אך גם שם חשוב לוודא שהרכיבה עצמה נכללת בפוליסה, ובאילו תנאים.

מהם התנאים לקבלת כיסוי ביטוחי?

כדי שתתקיים זכאות לפיצוי, נדרש לעמוד במספר תנאים בסיסיים: רישיון נהיגה תקף (ישראלי ובינלאומי), חבישת קסדה תקנית, שימוש בכלי תקני ומבוטח, עמידה בדרישות החוק המקומי במדינה בה מתבצעת הרכיבה – וכמובן רכישת הרחבה ייעודית לפוליסה שמכסה רכיבה על אופנועים.

מתי נשלל הכיסוי הביטוחי?

חברות הביטוח, כמו גם החוק, רואות בחומרה מקרים של רכיבה ללא רישיון מתאים, חבישת קסדה לא תקנית או אי-חבישת קסדה בכלל. גם רוכבים צעירים שאינם עומדים בתנאי הסף, או מקרים של שימוש בכלי בניגוד לרישום (למשל – רישום נהג אחד והשימוש בפועל בידי אחר), עשויים להביא לשלילת הכיסוי. נהיגה רשלנית או תחת השפעת אלכוהול וסמים היא כמובן עילה ברורה לדחייה.

חובת ההוכחה וחוקי המדינה הזרה

כאשר מוגשת תביעה בעקבות תאונה בחו"ל, יש לקחת בחשבון את הדין המקומי. במקרים רבים מדובר בהליך משפטי מסובך, הדורש תרגום של מסמכים רפואיים, דוחות משטרה מקומית והבנה של החוק התקף במדינה בה התרחשה התאונה. נטל ההוכחה חל על הרוכב, ועליו להוכיח כי פעל כחוק, כי הרישיון בתוקף, וכי לא הייתה התרשלות.

תביעות אפשריות – מול מי ניתן לפעול?

במקרה של תאונה, ניתן להגיש תביעה מול חברת הביטוח הישראלית – ככל שיש כיסוי מתאים – בגין הוצאות רפואיות, הטסה חזרה לארץ וכדומה. לעיתים ניתן לתבוע את חברת ההשכרה, אם סופק כיסוי כלשהו, וכן קיימת אפשרות לתבוע צדדים שלישיים – למשל במקרה של התנגשות עם רכב אחר – לפי הדין המקומי במדינה הזרה.

המלצות מעשיות

ההמלצה המרכזית והפשוטה ביותר היא לרכוש מראש הרחבה ייעודית לרכיבה על אופנוע, גם אם הדבר דורש תשלום נוסף. כמו כן, יש להצטייד ברישיון נהיגה בינלאומי, לקרוא בקפידה את תנאי ההשכרה והביטוח, לחבוש קסדה ולהקפיד על נהיגה זהירה. במקרה של תאונה – חשוב לשמור כל מסמך רפואי, קבלה, דוח משטרה או אישור אחר, ולפנות בהקדם לעורך דין שמתמחה בדיני ביטוח ונזיקין.

מהניסיון האישי: אל תתפשרו על ביטוח מתאים

לא מעט רוכבים מתלבטים אם לרכוש כיסוי מסוג "אקסטרים" – שכן חלק מחברות הביטוח טוענות שרכיבה על אופנוע אינה נחשבת כספורט אתגרי. מבחינה משפטית, על הנייר ייתכן שזו רכיבה רגילה. אך בפועל, מספיק שתעשו את "פס סטלביו" באיטליה או תעברו מסלול אתגרי בדולומיטים – ותמצאו עצמכם מתווכחים עם חברת הביטוח אם מדובר באקסטרים או לא. שאלה כזו יכולה להתגלגל לדיון משפטי ממושך. עדיף להקדים תרופה למכה ולבחור בפוליסת נסיעות הכוללת רכיבה על אופנוע כאקסטרים – ולו רק כדי למנוע ויכוחים.

נזכיר: נטל ההוכחה במקרה של תביעה מוטל על הרוכב, ועליו להוכיח שהרכיבה הייתה "רגילה". לכן, אם אינכם מסתפקים בטיול יקבים בטוסקנה או קניות במילאנו, אלא מתכננים לשכור קטנוע, אופנוע ים, מצנח רחיפה או כל אמצעי תחבורה דומה – עדיף לרכוש מראש כיסוי מורחב שכולל את כל הפעילויות האפשריות.

ומה קורה לאחר החזרה לארץ?

גם אם קיבלתם טיפול רפואי בחו"ל במסגרת הפוליסה – חשוב להבין שהכיסוי הביטוחי לרוב מסתיים עם הנחיתה בישראל. מכאן ואילך, על הרוכב להסתמך על ביטוח הבריאות, ביטוח תאונות אישיות, אובדן כושר עבודה או קופת החולים, בהתאם למצבו הרפואי.

מומלץ לוודא שיש לכם פוליסת תאונות אישיות שמציעה פיצוי חד-פעמי במקרה של פציעה, וכן פוליסת אובדן כושר עבודה – וחשוב במיוחד לוודא שאין בהן תקופת המתנה או התניות כמו "30 ימי אי-כושר" לקבלת התשלום. לעיתים מדובר בתוספות של שקלים בודדים לפוליסה – אך ההשלכות הכלכליות בזמן אמת הן קריטיות.

יש לזכור כי מרבית התאונות ברכיבה על אופנוע הן תאונות עצמיות או כאלה שמתרחשות במהירות נמוכה – בעיקר במסלולים ההרריים והצרים של אירופה. מנסיוני – גם נפילה במהירות אפס עלולה להסתיים בשבר.

אז רגע לפני שאתם יוצאים לטיול אופנועים ומקפידים לארוז את כל הציוד ברשימה שקיבלתם מחברת ההפקה, ודאו שגם הביטוחים שלכם – ושל מי שמצטרף אליכם – מעודכנים, מותאמים ומעניקים לכם כיסוי אמיתי. לא רק לכבודה ולרכוש – אלא גם לגוף ולנפש.


כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי במאמר זה הינו מידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.

עו"ד שמעון צור עם ניסיון של כ־23 שנה בתחום התעבורה עם התמחות במקרים מורכבים בתחום תאונות הדרכים ותביעות לפי תקנות התעבורה.
לפרטים ושאלות: 050-8461977 או במייל [email protected]

    נפגעתם? מעונינים בייעוץ משפטי?

    logo moto


     

     

     

     

    תגובה אחת ל תאונה עם אופנוע בחו"ל? יכול להיות שאין כיסוי ביטוחי

    תגובות

    עופר אבניר מגדל ימין
    הונדה מגדל 2 – wn7