מחירון אופנועים מוטו - גרסה דיגטלית
סיבוב בעיר: סקוטאייר ספרינג-אייר 12

כתב: רון לב | בחנו: אריק רוזנבלום, רון לב | צילום: דניאל דהרי
מבין כל הקורקינטים החשמליים המציפים את הרחובות שלנו, קשה למצוא כאלה שמצליחים לבלוט מעל השאר. תמיד נחפש את הייחודיים, אלה שלא רק עושים את העבודה, אלא מביאים עימם ערך מוסף. כך בדיוק מצאנו את עצמנו במבחן דרכים על קורקינט ישראלי אמיתי – הסקוטאייר Springair 12.
כבר שמענו בעבר על "SCOOTAIR", המותג הישראלי שמתפאר בייצור כחול-לבן. תוך כדי נסיעה באזור המסגר בתל אביב, עצרנו מול חנות קורקינטים קטנה, שם נתקלנו במיצג יוצא דופן – קורקינט תלוי כמו שבשבת, מסתובב בגאווה מעל החנות. ברור היה שאין מצב שלא נכנס לבדוק במה מדובר.
עודד מזרחי, הבעלים והיזם של סקוטאייר, קיבל את פנינו בגופייה, קעקועים, בנדנה וחיוך רחב. אם הייתם מבקשים מבינה מלאכותית לעצב דמות של רוכב הארלי אמיתי, כנראה שהתוצאה הייתה עודד. אבל מאחורי הלוק הקשוח והאווירה הרוקנרולית עומד יזם עם תשוקה אמיתית – אדם עם מטרה ברורה: לייצר כאן, בארץ, קורקינטים חשמליים שלא יהיו סתם כלי תחבורה, אלא חוויית רכיבה שלמה.
עודד, יליד ירושלים, גדל עם אהבה לכלים דו-גלגליים. כבר בילדותו פירק, הרכיב ושיפץ אופנועים וכלים חשמליים, וגם כאלה עם מנועי בעירה פנימית. מכירים את החבר הזה שכולם מתקשרים אליו כשהרכב מתקלקל או כשהמיקסר מחליט לשבוק חיים? זה הבן אדם. במקום להסתפק רק בכך, עודד לקח את הידע והניסיון שלו והקים מותג קורקינטים ישראלי שמציע פתרון אמיתי לרכיבה עירונית.

בזמן שאנחנו משוחחים, העיניים סורקות את החנות, ועל המדפים פרוסים דגמי סקוטאייר לדורותיהם, כל אחד עם קווי העיצוב הייחודיים לו, שלדות מאסיביות וצבעים נועזים. חלקם אף קרויים על שם דגמי הארלי-דוידסון, וזה לא במקרה: ספרינג אייר, רואד קינג וכו', מה שמבהיר לנו שזה לא עוד סיפור על קורקינט גנרי שמגיע במכולה מסין. יש כאן משהו אחר.
במעבר מהשיחה אל הכלי עצמו, כבר במבט ראשון, הספרינג-אייר 12 משדר ייחודיות. הוא אינו מזכיר את הקורקינטים הגנריים הנמכרים ברוב החנויות. השלדה עשויה מאלומיניום מחוזק, עם גימור תעשייתי שמשדר עמידות. משטח העמידה רחב, הכידון נוח לאחיזה, וגלגלי 12.5 אינץ' יחד עם מערכת שיכוך מלאה מושכים מיד את העין. למרות שהוא נראה מאסיבי, משקלו עומד על 17 ק"ג בלבד – נתון שמאפשר יציבות מבלי להכביד על הרוכב. מנגנון הקיפול מתוכנן היטב, כך שאינו יוצר חופש בהיגוי – בעיה ידועה בדגמים זולים יותר. עם זאת, חשוב לציין שמדובר בקורקינט עם מבנה מאסיבי יחסית, מה שהופך אותו לפחות קומפקטי עבור מי שמחפש פתרון קל במיוחד.
כמו בכל כלי חשמלי, הביצועים נקבעים על ידי שילוב של מנוע וסוללה. הספרינג מצויד במנוע בראשלס, המבטיח פעולה שקטה ותחזוקה מינימלית. המנוע מחובר לסוללת 48 וולט 15 אמפר, שהעניקה לנו טווח נסיעה של כ־35 ק"מ במבחן בפועל (לעומת 50 ק"מ לפי הצהרת היצרן). זמן טעינה מלא עומד על כ־5 שעות, סטנדרטי לקטגוריה.
לוח הבקרה מציג את הנתונים הרלוונטיים – שליטה על שלושה מצבי מהירות, מד נסועה, חיווי סוללה והגדרות נוספות. כשכל אחד מהמצבים משנה את הכוח המתפרץ והמהירות של הקורקינט. המנוע מגיב חלק ומציע תאוצה מדורגת ונשלטת, עם חיבור טוב לרוכב ; גם במצב המהיר ביותר לא תקבלו זינוק חד מדי, אך מצד שני, לא תמצאו את עצמכם מחכים זמן רב להגיע למהירות שיוט.

במבחני העליות בתל אביב, רמת גן וגבעתיים, הספרינג התמודד היטב עם שיפועים, גם כאשר נשא רוכבים במשקל גבוה יחסית. הספרינג הצליח לשמור על מהירות בעליות מתונות, הכידון נותר יציב, והשלדה לא הראתה סימני חופש או חוסר איזון. בחוויה הכללית מרגישים שנוסעים על כלי סולידי עם רכיבה יציבה ובטוחה. אהבנו במיוחד את המנוע הזה, שכמו שסיפרנו, לא מייצר רעשים מיותרים, והפעולה שלו שקטה במיוחד – מה שתורם לחוויית הרכיבה.
מערכת השיכוך של הספרינג-אייר 12 היא מהנקודות החזקות ביותר שלו, ובכל הנוגע למערכות הבולמים והבלמים לא נרשמו תלונות. בזכות גלגלים גדולים ושלדה מאסיבית, הוא סופג היטב את זעזועי הדרך. מדרכות שבורות, מהמורות ואספלט לא מושלם – הספרינג יודע להתמודד עם כל אלה, מה שהופך את הרכיבה לחלקה ונוחה משמעותית לעומת קורקינטים עם גלגלים קשיחים וקטנים יותר.
מערכת הבלימה ההידראולית כוללת דיסק אחורי בקוטר 160 מ"מ ודיסק קדמי בקוטר 140 מ"מ, המעניקים יכולת עצירה מדויקת גם במהירויות גבוהות. מערכת הבלמים עבדה ללא היסוס במבחן גם במהירות גבוהה, ובלחיצה החלטית על הידית הספרינג נעצר בבטחה וללא הפתעות. עם זאת, יש לשים לב שהבלם הקדמי דורש ממי שאינו מנוסה עדינות בשימוש ראשוני כדי למנוע עצירות חזקות מדי שעלולות לגרום לאיבוד שיווי משקל.
מרווח הגחון אינו גבוה במיוחד, ולכן קפיצות ממדרכות גבוהות עלולות להסתיים במגע לא רצוי של מגן הדיסק האחורי או הגחון עם המדרכה. כלומר הקורקינט מתמודד היטב עם מהמורות וירידות, אך דורש תשומת לב כדי לא לפגוע ברכיבים התחתונים. מנגנון הקיפול נוח ומהיר, ומאפשר הכנסת הכלי לתא מטען של רכב בקלות יחסית. עם זאת, גודלו המאסיבי הופך אותו לפחות אידיאלי עבור נסיעות קצרות בלבד, והוא מיועד בעיקר לשימוש יומיומי רציף ולא לשימוש בנסיעות "הקילומטר האחרון" (תרגום חופשי שלנו ל־last mile).
הסקוטאייר ספרינג-אייר 12 אינו סתם עוד קורקינט חשמלי – הוא כלי תחבורה עם אופי. השילוב של רכיבה מהנה, יציבות, שיכוך מלא, גלגלים גדולים ובלימה מצוינת הופך אותו לבחירה מצוינת לרוכבים עירוניים המחפשים חוויית רכיבה איכותית ובטוחה. מחירו 5,490 ₪, ואין ספק שמדובר באחד הדגמים היותר מעניינים שנתקלנו בהם. ובנוסף מדובר בקורקינט כחול-לבן שמוכיח כי ניתן לייצר בארץ מוצרים שלא נופלים במאומה מהמתחרים הבינלאומיים.

אני רוכב שנים על אופנועים וקורקינטים ומזה חצי שנה על סקוטאייר. אחד מהנדירים שזכיתי לרכב עליו,
יציב מאוד גם בכביש משובש, חזק ואמין,
קל מאוד, מתקפל בקלות ומחיר משתלם.
כל הכבוד לעודד על פאר היצירה הזה.
נראה כלי יפה, הסיפור שזה גחול לבן נגע לליבי – אתאם סיבוב בדיקה
נראה סופר מגניב, איזה כיף לראות פה מידע על עוד דברים בנושא מוביליטי